Kauden hienoin aika!

20.03.2017, Jyske Ykkönen

 

Kevätauringon paistaessa ringettekansa viettää kauden hienointa aikaa, kun runkosarja on saatu päätökseen ja playoff-pelit viihdyttävät useammalla sarjatasolla. Vaikka kevään odotetut pelit nostavat adrenaliinitasot pilviin, lopulta yleensä tuulettaa joukkue, joka pystyy nauttimaan koko kauden pituisesta matkasta, niin ylä- kuin alamäistä.

 

Ykkössarjassa saatiin nauttia jännittävistä peleistä runkosarjan loppuun asti, sillä kuuden parhaan joukkueen, jotka jatkoivat kohti jatkopelejä, järjestys ei ollut selkeä vielä ennen runkosarjan viimeisiä otteluita. Vaikka tasoerot runkosarjassa osoittautuivat viimeisten ja ensimmäisten joukkueiden välillä melko suuriksi, tuottaa jännityksen säilyminen sarjataulukossa mielenkiintoa jokaiselle joukkueelle viedä runkosarja kunnialla loppuun asti.

 

Jännitys säilyi myös SM-sarjan viimeisten joukkueiden välillä, kun joukkueet taistelivat SM-sarjapaikan säilyttämisestä, sillä viimeinen joukkue tippui suoraan ykkössarjaan seuraavaksi kaudeksi. Ykkössarjan voittanut joukkue tulee nousemaan SM-sarjaan. Ykkössarjan kärkijoukkueiden ja SM-sarjan häntäpään joukkueiden runkosarja otteluiden ollessa hyvin tasaisia, voi vain miettiä kuinka hienon karsintasarjan olisikaan saanut järjestettyä esimerkiksi neljän joukkueen voimin. Voitaisiin ainakin sanoa pelijärjestelmän olevan oikeudenmukainen. Runkosarjojen tasaisuuden kannalta onkin enemmän kuin toivottavaa, että molempia sarjatasoja pelaavat joukkueet, joiden pelillinen taso on sarjan vaatimalla tasolla.

 

Laitilassa aloitimme työnteon kuluvalle kaudelle jo toukokuussa. Matka tähän pisteeseen on ollut pitkä, ja sisältänyt niin onnistumisia kuin epäonnistumisia yksilö- ja joukkuetasolla, mitkä väistämättä kuuluvat joukkueurheiluun. Haasteita kuluvalle kaudelle on tuonut runkosarjapelien vähäinen määrä ja suuret tasoerot. Johtoportaalla on riittänyt päänvaivaa saada tasainen joukkueemme suorittamaan omalla tasollaan pelistä toiseen, sillä kovia pelejä kauteen on mahtunut harmillisen vähän. Runkosarjan ehdoton tavoite yltää pelaamaan playoff-pelejä on saavutettu, joten on aika näyttää, että pururadalle sekä kentälle jätetyt hikipisarat ovat tuottaneet tarpeellista tulosta.  Kauden aikana yhtenäistynyt joukkueemme lähtee ennakkoluulottomasti pelaaman kauden parhaita pelejään, jotta summerin soidessa jokainen voi lopputuloksesta huolimatta todeta jättäneensä kentälle kaikkensa. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää tiensä jäähalleille seuraamaan ratkaisupelejä.

 

Muistetaan, että Suomessa pelataan maailman parasta ringetteä!

 

Kirjoitettu 9.3.2017
Laitilan Jyske

 

Finaalit ovella!

14.03.2017, RNK SM

 

Tänne asti on taas kautta kuljettu, vasta se alkoi ja nyt se on jo lähes päätöksessään. Asetelmat ovat sinänsä ennallaan – RNK ja NoU taistelevat taas kirkkaimmasta mitalista. Onko jotain muuttunut? Ei kai varsinaisesti, mitä nyt pientä pelaajaliikennettä suuntaan ja toiseen, kuten kilpaurheiluun kuuluu.

 

Finaalisarjasta on siis odotettavissa mielenkiintoinen, tiukka ja varsin tasaväkinen – vai onko?

 

Samalla kun kevätaurinko alkaa kurkkia pilvien lomasta, voi luoda katseen jo tulevaan ja tuleviin SM tähtiin. Mistä niitä tulee? Jos tilastoja katselee, meillä on haasteita edessä. Harrastajamäärät ovat laskenet huimasti ja nyt julkaistujen osavuositilastojen perusteella sama trendi jatkuu – missä vika? Miksi Ringette ei kiinnosta? Tähän pitäisi liiton kuumeisesti etsiä vastauksia. Me voimme seuroissa tehdä kyllä asioita, mutta kovin helposti tulee pää vetävään käteen – ja kovin usein ne ongelmakohdat löytyvät kukkarosta. Jollei seuran, niin sitten vanhempien. Ne oikeastaan kulkevat käsi kädessä, sillä avustuksia kunnilta ja muilta tahoilta tulee kovin nihkeästi. Ja jos vanhempien kukkaron nyörit laitetaan tiukemmalle, heijastuu se seuroihinkin melko lyhyellä aikavälillä. Mikä siis avuksi?

 

Länsirannikon alueella on viime vuosina nähty pientä yritystä seurojen välisessä yhteistyössä ja siinä muun muassa yksi asia, jolla lajin mielenkiintoa voidaan lisätä, myös tukijoukkojen leirissä. Mainostajien on paljon kiinnostavampaa lähteä mukaan toimintaan, kun vain vähän suuremmalla panoksella saa paljon suuremman näkyvyyden. Mielessä tulee kuitenkin pitää se, että suurin hyötyjä yhteistyöstä on pelaaja. Lapset ja nuoret, jotka ehkä muuten joutuisivat vaihtamaan seuraa tai jopa lopettamaan harrastuksen, kun omaa ikäluokkaa ei synny omaan tai edes lähialueen seuraan. Ja taas katosi nippu mahdollisia SM tähtösiä. Tai sitten ei – jos pelaamme jaetuilla korteilla oikein joka paikassa ja mahdollistamme yhteistyön ja kannustamme seuroja tekemään sitä aina kun se vaan on mahdollista – tässä liitollekin pähkinä purtavaksi ja tärkeä viesti kentälle vietäväksi, sillä jos se ei tule liitolta, niin mistä sitten. Tuore tai vasta uudistettu sinettikin on ihan turha, jos ei ole yhtään junnua joka siitä jotain saisi.

 

Jääkiekkoa on jo pitkään haukuttu eliittilajiksi, jota lapsi voi harrastaa vain, jos vanhemmilla on hyvät tulot tai muuten sukanvarsi pullea. Meillä RNK:ssa harrastetaan jääkiekkoa, ringetteä ja muodostelmaluistelua. Kaikki nyt tietenkin arvaavat, että taitoluistelu on se kallis laji, niin kuin jääkiekkokin – tämä ei itse asiassa ole ihan niin yksioikoinen juttu; muodostelmaluistelu on kallein laji, mutta vain piirun verran ringeten edellä jääkiekon ollessa se edullisin harrastus. Miksi? Koska niitä harrastajia ei ole tarpeeksi. Jos pienellä yhteistyöllä lähiseurojen kesken saadaan ryhmäkoot suuremmiksi, mahdollistetaan helpompi sarjakauden läpivienti samalla kun kustannukset pysyvät kurissa. Ja samalla varmistetaan uusien pelaajahuippujen kehittyminen lajin parissa aina sinne SM-sarjaan asti, ehkä myös MM-polulle.

 

Mutta takaisin finaaleihin… Ensi viikonloppuna se alkaa – tiukka vääntö niin pronssimitalista Leppävaarassa, kuin myös varmasti jännittävä ja samalla viihdyttävä ottelusarja kultamitalista – parempi voittakoon!

 

Torilla tavataan ;-)

 

Pasi Kujala, PJ, Raision Nuorisokiekko ry.

 

SM-sarjan Playoffs 2017

06.03.2017, NoU SM

 

Ojjoijoi kauden odotetuin ja herkullisin aika on käsillä,  kun joukkueemme taistelee neljän parhaan joukossa naisten suomenmestaruudesta! Kyseessä on kauden viimeinen rutistus, jossa jokaiselta vaaditaan 110 prosenttia ja joukkueiden pienetkin tasoerot mitataan.  Playoffit pelataan paras viidestä systeemillä, joten ottelutahti on kova.  "Kutosvaihdetta" tarvitaan siis myös kentän ulkopuolella, kun toimitsijoita ja muita vapaaehtoisia tarvitaan normaalia enemmän erilaisiin tehtäviin. 

 

Välierien kuumuus näkyy myös varmasti meistä jokaisen Facebook feedillä, kun Youtubeen on ilmestynyt mitä hienoimpia välierävideoita eri joukkueilta. Juuri nämä kauden kootut hetket ja itse videon tekeminen ovat joukkueille tärkeitä asioita yhteenkuuluvuuden kannalta. Välierissä vaaditaan fyysistä ja henkistä venymistä, jota varten olemme treenanneet ahkerasti koko kauden ja viettäneet paljon aikaa yhdessä myös treenien ulkopuolella. Noutajien ainutlaatuisen joukkuehengen salaisuus onkin yhdessä tekeminen, jokaisen sitoutuneisuus ja yhteinen päämäärä. On ilo olla mukana joukkueessa, jossa innostus liikuntaa ja pelaamista kohtaan huokuu ja jäälle ollaan valmiita menemään jääkoneen ajaessa vasta jään toista puolikasta.

 

Joukkue koostuu erilaisista yksilöistä erilaisine vahvuuksineen. Näissä peleissä tätä upeaa voimavaraa tarvitaan ja jokaisen henkilökohtainen panos korostuu. Kevättä kohti mentäessä kapteeniemme suusta on kuultu tasaiseen tahtiin se, että jokaisen on annettava kaikkensa ja pelattava omilla vahvuuksillaan. Meillä Noutajissa tämä voi tarkoittaa sitä, että valmentaja hyppää kaukaloon ja toisin päin. Tämä monipuolisuus on mahtava juttu ja kertoo siitä, että olemme joukkueena valmiita tekemään mitä vain mestaruuden eteen.

 

Nyt on siis aika poimia hedelmät puusta, jota on koko kausi kasvatettu. Olemme valmistautuneet tähän tärkeään jaksoon huolellisesti. Treeneissä mennään kovaa ja runkosarja on puitu läpi saunaillan merkeissä.  Maaliskuun perjantai-illat pyhitetään yhteisille harjoituksille, pelivideoiden katselulle ja levolle. Myös pelikirjaa muokataan vastustajan ja eri otteluiden mukaan, joten nopeaa reagointia vaaditaan.

 

Joukkeemme ja rumpuryhmä ovat valmiina ja toivoo Nokian jäähallin täyteen katsojia, jotta saadaan kunnon meininki ja playoff-fiilis aikaiseksi! Nämä ovat niitä pelejä, joita ei kannata missään nimessä missata!

 

-Sonja Hyökyvaara, NoU SM-Ringette

 

Katsomot pullollaan - tai ainakin puolillaan

27.02.2017, Hyvinkää Ykkönen

 

Hyvinkää palasi yhden välivuoden jälkeen kilpatasolle, kun naisten joukkue aloitti syksyllä 2015 Ykkössarjassa. Pelillisten tavoitteiden lisäksi joukkueen päämääränä on ollut kehittää omia kotiottelutapahtumia. Onnistumista on mitattu mm. kotipelien katsojamäärien avulla.

 

Aktiivisen somettamisen lisäksi olemme tarjonneet jokaisesta pelistä valmiiksi kirjoitetun raportin ja painokelpoisia pelitilannekuvia paikallisen sanomalehden käyttöön. Tälle kaudelle hankimme peleistä kertovat tienvarsimainokset eri puolille Hyvinkäätä. Myös yhteistyökumppaneiden kanssa teetettyjä ääni- ja valomainoksia on nähty ja kuultu paikallisessa kauppakeskuksessa ja muuallakin kaupungin keskustassa. Otteluiden erätauoilla on ollut luisteluesityksiä, joihinkin peleihin on kutsuttu kaikki vanhat Hyvinkään SM-sarjapelaajat ja osaan puolestaan yhteistyökumppanit ja kaupungin edustusta. Näiden lisäksi junioreille suunnatut nimmarisessiot ovat tuoneet melkoisen hulinan hallin aulaan.

 

Yksi suurimmista muutoksista on ollut ottelutapahtuman muuttaminen maksulliseksi. Pelaajat ja toimihenkilöt ovat kaupanneet kausikortteja tutuille ja tuntemattomille kovalla yrityksellä. Tämä muutos oli pieni riski, josta on kuultu myös soraääniä: ”Ei kukaan maksa Ykkössarjan pelistä.” Ei ainakaan, jos ei maksua pyydä, ajattelimme.

 

Ensimmäisellä Ykkössarjakaudella pelasimme 12 runkosarjaottelun lisäksi kaksi pudotuspeliä kotihallissamme. Kolme kertaa jäimme alle sadan katsojan, kun reilu 80 silmäparia seurasi ottelua. Kotifinaalissa sen sijaan rikoimme kolmen sadan katsojan rajan. Sellaisen yleisön kyllä kuuli ja tunsi kaukalossa! Keskimäärin kotipelejämme seurasi viime kaudella 120 katsojaa. Kuluvalla kaudella olemme pelanneet yhtä vaille kaikki runkosarjan kotipelimme ja katsojakeskiarvo on viime kauden lukemissa. Kahdesti olemme jääneet alle sadan katsojan, mutta parhaimmillaan katsomossa on ollut yli 170 henkilöä.

 

Keväällä 2013 pelasimme naisten SM-sarjan pudotuspelejä. Tuolloin ainoaa kotihallissamme pelattua välierää saapui katsomaan 161 katsojaa, vaikka peli oli ilmainen ja kyseessä SM-sarjan pudotuspeli. Tähän verrattuna voimme olla melko tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Vaikka kotipelien kuluja saadaan jo nyt katettua pelin tuotoilla, olisi katsojamäärä hienoa saada vakiintumaan 200-300 katsojan tasolle. Silloin pelit tuottaisivat taloudellista voittoa, jokaisessa pelissä olisi kova tunnelma ja parhaimmillaan halli olisi täynnä!

 

Tsemppiä kaikille joukkueille kauden loppupeleihin.

 

Hyvinkää Ringette, naisten Ykkössarjajoukkue

 

Tasapainottelua hyvinvointiin

20.02.2017, Blue Rings SM

 

Tässä vaiheessa, kun kausi on kääntynyt loppusuoralle, mitataan pelaajien niin fyysistä kuin henkistäkin kanttia. Niin SM- kuin junnusarjoissa pelataan viimeisiä runkosarjan otteluita ennen playoff – pelejä ja mestaruusturnauksia. Pelaajan fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia testataan läpi kauden ja suoritustason pitäisi olla nousujohteista aina kevättä kohden. Parhaan mahdollisen suoritusvarmuuden taustalla perustat täytyy olla kunnossa. Pelaajan täytyy olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja terveenä, mutta myös henkinen puoli täytyy olla kasassa. Mietimmekin mitkä asiat vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin?

 

Ravinto kuntoon

Meillä Blue Ringsissä on tänä vuonna kiinnitetty entistä enemmän huomiota pelaajien ravinto asioihin ja pyritty tätä kautta parantamaan suorituskykyä. Järjestimme alkukaudesta kaikille seuran pelaajille, valmentajille ja junioreiden vanhemmille workshopin, jossa alan ammattilainen oli puhumassa meille oikeanlaisen ravinnon tärkeydestä. Tapahtumaa varten kaikki seuran pelaajat täyttivät ruokapäiväkirjaa, joiden perusteella saimme konkreettisia esimerkkejä niin hyvistä kuin huonoistakin ruokatottumuksista. Tavoitteena oli saada kaikille perusasiat ravitsemuksesta kuntoon eli säännöllisyys, monipuolisuus, laatu, kohtuus, riittävyys ja rentous. Suurimpana kehityskohteena etenkin nuorilla pelaajilla oli riittämätön ravinnon saanti.

 

Kun ravitsemus on kunnossa harjoittelu sekä palautuminen tehostuvat, fyysinen kehitys nopeutuu, sairastelut ja rasitusvammojen riskit vähenevät, kehonkoostumus pysyy sopivana ja jaksaminen normaalissa elämässä ja arjessa paranee!

 

Oikeanlainen treeni ja riittävä lepo

Urheilija tarvitsee järkevän ruokavalion lisäksi myös oikeanlaista treeniä ja riittävästi lepoa. Balanssi peruskunto-, kestävyys- ja palauttavien harjoitusten välillä on tärkeää löytää. Etenkin palauttaviin harjoituksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Harjoittelun monipuolisuus ja oikea ajoittaminen esimerkiksi peleihin nähden parantaa jaksamista ja suorituskykyä sekä nopeuttaa kehitystä. Säännöllinen ja hyvin jaksotettu harjoittelu ja ravinnon saanti eivät kuitenkaan yksin takaa parhaita tuloksia. Kuten ravinnossa ja harjoittelussa myös unen täytyy olla säännöllistä. Liian vähäinen uni heikentää keskittymiskykyä ja koordinaatiokykyä sekä altistaa loukkaantumisille.

 

Yhteenvetona ravinto, lepo ja harjoittelu muodostavat ”hyvinvoinnin kolmion”, mikä täytyy olla tasapainossa. Jos jokin osa-alue ei ole kunnossa, ei kehitystä tapahdu ainakaan pitkällä aikavälillä. Kannustammekin miettimään näitä asioita ja etenkin nuorien pelaajien kanssa näistä olisi hyvä keskustella.

 

Tulkaahan kannustamaan meitä, hallilla nähdään!

 

-BR SM

 

Sivu 1 / 19 Seuraavat »