Vieraskynä

Tunteiden peliä

23.03.2020, LL-89 SM

 

Teksti on kirjoitettu ennen korona-epidemian aiheuttamia otteluperuutuksia. Aihe on kuitenkin tärkeä ja teksti julkaistaan siinä muodossa, missä se on alunperin kirjoitettu.

 

Kun pelataan kauden tärkeimpiä pelejä niin lataus muuttaa pelin luonnetta tarkemmaksi ja taistelu on kovempaa, oli sitten kyseessä pelaaja, valmentaja tai katsoja. Joukkueet tavoittelevat sitä kirkkainta minkä myötä pelaajat pelaavat ”mielestään” parasta mahdollista peliä. Joukkueiden pelissä näkyvät vahvasti myös pelaajien ja valmentajien tunteet ja niin pitääkin!  Arki elämässäkin tunteet vaikuttavat meidän päiviin ja jokaisella on erilainen tapa käsitellä niitä. Kun pelataan nopeaa peliä missä annetaan kaikki voitava ja vähän enemmänkin niin tunteet saattavat aiheutta pelaajalle huonoimmillaan ärräpäitä sekä rikkeitä. Ärräpäitä pääsee helposti arkenakin ja sen saattaa tuta myös sopivasti paikalle sattunut henkilö! Ärräpäät ovat tietysti lievästi tehty jos mietitään mitä miesten jääkiekossa tapahtuu... kun siellä menee maltti niin nyrkistä tulee tai sitten ajetaan ihan hirveä avojään pommi mistä monesti seuraa pahoja loukkaantumisia, lisäksi kaikki tuo on ”sallittua”.

 

Kun tarkastellaan ringette-yleisön käyttäytymistä, niin sieltäkin huudellaan pelaajille törkeyksiä, ärräpäitä ja vaaditaan toisia loukkaamaan heitä. ei oikein soveliasta käytöstä! Tunteet ovat siis sielläkin mukana. Kentällä tuomarit kitkevät rikkeet pois ja on nähty kun yleisöstäkin poistetaan pahimmat huutelijat. Yleisön pitäisi myös muistaa että, katsomossa on pelaajien lapsia, sisaruksia ja vanhempia sekä ringette-junioreita kannustamassa ja seuraamassa idoleitaan. He ottavat mallia miten jäällä ja katsomossa käyttäydytään. Valitettavasti he kuulevat myös läheisestään ilkeästi sanottuja asioita. Meidän kaikkien tulisi muistaa että, omasta suosikista ei tule parempaa, vastustajaa haukkumalla. Pienessä lajissa tulisi keskittyä hyvän jakamiseen, siinä olisi haaste ihan meille jokaiselle. Olisiko seuraavaksi vuorosi kertoakin jokin hienosti mennyt tilanne/tapahtuma vastustajasta sosiaaliseen mediaan? Pystytkö siihen? Oletko lajin todellinen fani?  Kauden parhaat pelit ovat nyt käynnissä!

 

Kunnioitetaan vastustajia, pelaajia, tuomareita ja yleisöä!

 

Joni Kohvakka
Say Cheese, manageri

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Mikä sinua motivoi?

16.03.2020, EKS SM

  

Kirjoitin alkuperäisen version tästä Vieraskynä-artikkelista reilu viikko sitten. Kausi 2019-2020 oli juuri siirtymässä viimeiseen vaiheeseen ja huipentumassa eri sarjojen ratkaisupeleihin. Etenkin kokeneempien pelaajien kuulee usein sanovan, että koko kausi on tehty töitä playoff-pelejä varten ja motivaatio on huipussaan juuri näissä peleissä. Mutta nyt niitä pelejä ei tullutkaan. Liitto teki ainoan mahdollisen ratkaisun ja keskeytti kauden. Vaikka me kaikki varmasti ymmärrämme päätöksen, on pettymys silti suuri.

 

Monen mielessä voi pyöriä ajatus siitä, että kausi meni ihan hukkaan, kun mestaruutta ei päästy ratkaisemaan. Näitä ratkaisupelejä oli edeltänyt tämän kauden aikana satoja tunteja treenaamista ja kymmeniä pelejä. Puhumattakaan kaikista niistä treenitunneista ja peleistä mitä aiempien vuosien aikana on kertynyt. Menivätkö ne tosiaan hukkaan? Entä ne joukkueet, jotka vuodesta toiseen jäävät playoff-pelien ulkopuolelle? Miksi he ylipäänsä treenaavat? Väitänkin, että harva pelaaja on jaksanut päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen motivoitua treenaamisesta vain siksi, että pääsee ehkä pelaamaan kauden lopussa välieriä ja finaaleja.

 

Mistä motivaatio siis itse asiassa muodostuu? Kyseessä on paljon monimutkaisempi kokonaisuus, kuin pelkkä tavoite mestaruudesta. Motivaatio on kokoelma erilaisia tekijöitä, joista osa voi olla pelaajalle itselleen hyvinkin selkeitä ja osa jopa täysin tiedostamattomia. Ja vaikka joukkueella on yleensä aina joku yhteinen tavoite, koostuu jokaisen pelaajan motivaatio erilaisista yksilöllisistä tekijöistä. Näitä voivat olla esimerkiksi oma henkilökohtainen kehittyminen ja uusien taitojen oppiminen, muilta tuleva kannustus ja positiivinen palaute, yhteisöllisyys ja mahdollisuus olla joukkueessa turvallisesti oma itsensä, onnistumiset ja palkinnot, itsensä haastaminen ja vaikeista tilanteista selviäminen tai monet muut asiat.

 

Motivaatiotekijät voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään – sisäisiin ja ulkoisiin. Sisäinen lähtee pelaajasta itsestään – hän osallistuu toimintaan, koska se tuottaa iloa ja nautintoa tai on positiivisella tavalla haastavaa ja kehittävää. Ulkoinen motivaatio puolestaan liittyy joko palkintojen ja arvostuksen tavoitteluun tai siihen, että toimintaa ohjaavat muiden ihmisten odotukset tai toiveet. Yleensä urheilijoilla on sekä sisäisiä että ulkoisia motivaatiotekijöitä, mutta jos motivaatio on hyvin vahvasti ulkoisten tekijöiden varassa, sitä voi olla vaikeampi pitää yllä pitkäjänteisesti. Ja juuri nyt – pettymyksen hetkellä – tarvitaan erityisesti sisäistä motivaatiota.

 

Meidän valmentajien olisikin hyvä tuntea omien pelaajiemme erilaisia motivaatiotekijöitä, jotta voisimme parhaalla mahdollisella tavalla tukea heidän yksilöllistä kehittymistään – hyvin motivoitunut pelaaja on nimittäin valmis tekemään paljon töitä kehittymisensä eteen. Ja nyt kun kausi päättyi näin odottamattomasti, voi monen olla vaikea motivoitua jatkamaan treenaamista ja kääntämään katsetta tulevaisuuteen. Nyt on myös valmentajan tehtävä auttaa pelaajia löytämään omat sisäiset motivaattorinsa uudestaan. On kuitenkin oltava tarkkana sen suhteen, ettei ajattele pelaajien motivoituvan samoista asioista mistä itse motivoituu. Tai ettei erehdy luulemaan kaikkien pelaajien motivoituvan samoista asioista. Kuuntelulla, yksilöllisillä motivaatiokeskusteluilla ja henkilökohtaisia tavoitteita asettamalla voikin saada pelaajan kukoistamaan ihan uudella tavalla.

 

Kauden päättyessä alkaa myös aina käydä kuhina pelaajamarkkinoilla – melko nuorista junioreista lähtien. Pelaajia siirtyy seurasta toiseen eri syistä, vaikka aina ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että siirto on pelaajalle hyvä ratkaisu. Jos olet itse pelaajana harkitsemassa joukkueen vaihtoa, mieti ensin tarkkaan, onko ajatus herännyt omista sisäisistä tarpeistasi vai johtuuko se ulkoisista tekijöistä? Mitä sellaista kaipaat, mitä nykyinen seurasi tai joukkueesi ei pysty sinulle tarjoamaan? Mistä joudut luopumaan? Oletko keskustellut asiasta valmentajasi kanssa? Entä oletko varma, että juuri sinun henkilökohtaiset motivaatiotekijäsi tulevat täytetyksi uudessa joukkueessa? Jos et ole aiemmin miettinyt oman motivaatiosi muodostumista, tee se huolellisesti ennen päätöstä, jotta et anna liikaa painoarvoa sellaisille asioille millä ei lopulta olekaan sinulle niin isoa merkitystä. Vaikka tämä kausi loppui kesken, uusi alkaa taas pian. Ja se kannattaa aloittaa sellaisessa ympäristössä, missä on hyvä olla. Ilman motivaatiota tulee nimittäin harvoin hyviä tuloksiakaan.

 

Tekstin on kirjoittanut Sanja Hovilainen, joka toimii EKS Ringeten SM-joukkueen psyykkisenä valmentajana, C2-joukkueen vastuuvalmentajana, sekä koko EKS Ringeten pelaajapolun psyykkisen valmennuksen asiantuntijana.

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Helsinki BSM ja terveiset aurinkoisest stadist!

09.03.2020, Helsinki BSM

 

Kausi 19-20 on lähtenyt meidän osaltamme hyvin käyntiin. Runkosarjassa meitä ei päästetty helpolla, mutta selvisimme vain yhdellä tappiolla ja tasapelillä runkosarjan voittoon.

 
Treenaamme kaksi kertaa viikossa naisten SM-edustusjoukkueemme kanssa, joka tuo haasteita, nopeutta ja kehitystä nuorelle joukkueellemme. Treenaamme monipuolisesti ja pyrimme saavuttamaan yhteisiä tavoitteita.

 
Olemme joukkue isolla J:iillä. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta. Ja eteenpäin sano mummo lumessa. Hyvä joukkuehenki edistää peliä positiivisesti ja pienet ikäerot eivät menoa haittaa. Vaikka tänäkin vuonna joukkueeseemme tupsahti muutama uusi pelaaja, pääsivät hekin loistavasti osaksi joukkuettamme. Ja vaikka kaikki eivät saaneetkaan pelilupaa, ovat kaikki laittaneet itsensä likoon joukkueen eduksi.

 

Kausi huipentuu mitalipeleihin, kun saamme näyttää mihin taitomme riittävät. Välierävastustajan joukkuetta ei ole tiedossa, mutta tulossa on varmasti kova peli.

 
Tervetuloa CSM turnaukseen Helsinkiin 3.-5.4.2020, jossa meidän nollanelosetkin ovat työtehtävissä pelaamisen sijaan. Ottelut pelataan Malmin jäähallilla.

 

Terveisin Helsingin B-joukkue!

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Tilastomies avautuu

02.03.2020, Ilves SM alempi

 

Onko kukaan koskaan unohtanut merkitä pöytäkirjaan maalintekijää? Syöttäjä on joskus kiireessä saattanut jäädä merkitsemättä. Jos maalintekijöillä ja syöttäjillä ei olisi mitään merkitystä, niin tuskin tulospalvelussa olisi myöskään pistepörssiä. Siellä se kuitenkin on. Sen vieressä on laatikko missä lukee MV-pörssi.

 

Ilveksestä on tehty omaa seurantaa mm. laukauksista, torjunnoista ja avauksista. Olemme huomanneet, että tilastojen avulla voidaan saada selityksiä sille miksi kentällä näkyvät tapahtumat eivät aina käy järkeen. Miksi toisen puolustajan jäällä ollessa tulee paljon enemmän laukauksin maalivahdille kuin jonkun toisen jäällä ollessa. Kun ensin löydetään poikkeama ns. normaalista, voidaan alkaa videoita pyörittelemällä etsiä syytä tälle poikkeamalle ja ehkä näillä työkaluilla saadaan puolustaja huomaamaan miten voisi kehittää omaa ja sitä kautta myös koko joukkueen peliä.

 

Kenttäpelaajat seuraavat pistepörssiä ja kapteenit huolehtivat siitä että myös syöttäjät saavat kunniaa onnistumisistaan. Huolehtiko kukaan siitä että maalivahdit saavat oikeutta? Kapteeni ei voi mennä kysymään torjunnan jälkeen että huomattiinko se merkitä ylös. Hämmästykseni on välillä ollut suuri kun erän loputtua kuulutetaan maalivahtien torjunnat ja kuulutus kertoo että niitä on ollut yksi kolmasosa siitä mitä itse olen kirjannut ylös. En väitä olevani erehtymätön tilastomies, mutta noin suureen virheeseen en omalla kohdallani usko. Tänä keväänä on ollut esimerkiksi erä, jossa maalivahti torjuttuaan pää märkänä tulee erätauolla koppiin ja kommentoi kenttäkuulutuksen kuultuaan että ”vai oli mulla kolme torjuntaa”.

 

Takavuosina kävin kysymässä kerran torjuntojen laskijalta että mistä se johtuu kun minä sain ihan eri lukemia kuin he. Selitys oli että molemmat olivat laskeneet kotijoukkueen maalivahdin torjuntoja.

 

Olen torjuntoja etsiessäni törmännyt myös pöytäkirjaan, jossa ei ole merkitty maalivahdeille torjuntoja eikä myöskään peliaikaa, jolloin ei voi myöskään päätellä kuka on ollut pelaava maalivahti.

 

Pelaajat tekevät tosissaan töitä tavoitteidensa eteen. Toivoisin että myös toimitsijoina toimivat vanhemmat ja muut ”vapaaehtoiset” tekisivät oman osansa tosissaan. Kun ala-asteikäisiä lapsia laitetaan tekemään laukaisuseurantaa niin en lähtisi syyttämään heitä siitä, että eivät tunne pelaajia ja eivät löydä kokoonpanoissa oikeita numeroita ja jättävät näin ollen koko merkinnän tekemättä, vaan kyseenalaistan aikuisten päätöksen tästä valinnasta.

 

Kun joka tasolla tehdään asiat hiukan paremmin niin saadaan samalla parannettua koko lajin uskottavuutta.

 

Toni Uusitalo, Joukkueenjohtaja/ Ilves Edustus

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »

Olipa kerran apinalauma...

24.02.2020, Haukat BSM

 

Olipa kerran apinalauma nimeltä Haukat ringette B. Kausi on ollut enemmän kuin täynnä yllätyksiä ja loukkaantumisia. Kesä alkoi loukkaantumisilla, niikuin olettaa saatta tällaisilta tunareilta. Suurimman osan loukkaantumisista aiheuttaa laji, jossa tapahtuu kilpailua jollakin osa-alueella. Oli kyse sitten koripallosta aina pallorinkiin saakka. Eräiseen koripallo turnaukseen jouduttiin soittamaan mediheli... ei oikeesti, se oli Tiihosen ensiapukyyti. Mutta ettei jäisi huomiotta jouduttiin kauden edetessä soittamaan oikea ambulanssikin x 2. Kauden edetessä on päät kolissut samoin kuin nilkat puhumattakaan polvista sekä myös maailman ikävimmät flunssat ovat olleet läsnä.

 

Sairaala käynneistä ja potilas määrästä huolimatta apinalaumamme on suoriutunut kaudesta hyvin! Olemme saaneet apua seuramme edustukselta sekä c-junioreilta. Kauden tavoitteisiin kuului päästä pelaamaan BSM-sarjaa, nyt hakusessamme on playoff paikka siellä. Olemme pelanneet joukkueen nuoresta iästä huolimatta ennakkoluulottomasti ja nousujohteisesti. Haasteista huolimatta apinalauman juna puksuttaa hyvää vauhtia eteenpäin!

 
Tea & Viivi
Haukat Ringette B

 

0 kommenttia Katso tai kommentoi »