Valmentajakoulutus ringetessä

Suomessa siirryttiin vuonna 1994 nykyiseen viisiportaiseen valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmään, joka perustuu yleiseurooppalaiseen vertailujärjestelmään. Suomalainen valmentaja- ja ohjaajakoulutus jakautuu tällä hetkellä lajiliittojohtoiseen (tasot 1, 2 ja 3), ammatilliseen (taso 4) ja korkeakoulussa tapahtuvaan koulutukseen (taso 5). Myös ringetessä noudatetaan tätä järjestelmää.

Ringeten valmentajakoulutuksen kuvaus

Koulutusten sisältö noudattelee taas vahvasti Ringettepelaajan polkua , Tutustu!

I - tason valmentajakoulutus

I-tason valmentajakoulutuksen tavoite on lasten ja nuorten valmentajien osaamisen lisääminen. I-tason suoritettuaan valmentaja hallitsee ja osaa opettaa ringeten perusasiat ja -tekniikat. Hän hallitsee yksittäisen harjoituskokonaisuuden sekä n. 4 viikon harjoittelujakson suunnittelun, toteutuksen ja seurannan. Koulutuksessa käsitellään yksittäisen harjoituksen sekä harjoitusjakson arkipäivän ongelmia.

Valmentajakoulutukseen kuuluu kolme lähijaksoa ja ne sisältävät yhteensä 40 tuntia lähiopetusta sekä 40 tuntia itseopiskelua.

Syksyn 2020 koulutuksen ilmoittautuminen avautuu toukokuussa.

II - tason valmentajakoulutus

Ringeten II - tason valmentajakoulutus järjestetään joka vuosi pääsääntöisesti Kisakallion Urheiluopistolla.

II - tason valmentajakoulutus on tarkoitettu valmentajille, joilla on I - taso suoritettuna ja muutaman vuoden kokemus käytännön valmennuksesta. Aikuisille, aktiiviuransa jo päättäneille tai oman pelaamisen ohessa valmentaville ringeten pelaajille, joilla ei ole I-tason koulutusta suoritettuna, II tason valmentajakoulutus voidaan suorittaa myös ns. Pelaajasta Valmentajaksi koulutuksena.

Koulutus antaa valmiuksia toimia vanhempien ikäluokkien valmentajana (C-N). Koulutuksessa käsitellään yhden kokonaisen kauden suunnittelua ja läpivientiä.

III - tason valmentajakoulutus

Kolmostason valmentajakoulutus järjestetään n. neljän vuoden välein, riippuen kysynnästä ja tarpeesta.

Koulutus on tarkoitettu ringeten naisten SM – Sarjan, Ykkössarjan sekä B-nuorten SM sarjan valmentajille, joilla on vähintään II-tason valmentajakoulutus tai vastaava suoritettuna sekä käytännön kokemusta erilaisista valmennustehtävistä ringetessä.

2020-2021 koulutuksen ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

 

Pelaajan Polku valmentajaillat, valmentajaseminaarit ja yleisvalmennuksen koulutukset

Lasten Ringettevalmentajakoulutus on tarkoitettu G-F junioreiden valmentajille perustietojen ja -taitojen oppimiseen. Koulutuksessa aiheina ovat mm. jääharjoittelun osalta ringeten tekniikat, ryhmän ohjaaminen, harjoituskerran suunnittelu ja pelaajan kohtaaminen. Koulutuksen pilotti järjestettiin kaudella 2018-2019. Seuraava koulutus järjestetään kaudella 2020-2021.

Ringeten teemakoulutuksia järjestetään edelleenkin tilauksesta seurojen tarpeeseen räätälöitynä. Koulutukset ovat kestoltaan yhden illan tai päivän koulutuksia. Käytännönläheisiä koulutuksia on laidasta laitaan: aloitteleville valmentajille, täydennyskoulutusta I-tason jo suorittaneille tai vaikka täsmäkoulutusta maalivahtivalmennukseen. Esimerkkejä koulutuksista ovat Ringettekoulun ohjaajakoulutus, Mailatekniikkailta, Luisteluilta, Taktiikkailta, Oheisharjoitteluilta tai Maalivahti-ilta.

Liikunnan aluejärjestöt, Suomen Ringettevalmentajat ry ja Suomen Valmentajat ry sekä monet muut tahot järjestävät myös valmentajakoulutusta ja seminaareja. Näissä, pureudutaan monipuolisesti yleisvalmennuksen moniin päivän polttaviin aiheisiin kuten fyysinen harjoittelu, taitoharjoittelu, oppiminen, urheiluvammat, ravinto, jne. jotka ovat hyvän urheiluvalmennuksen peruskiviä. Tarjolla on myös täydennyskoulutusta ja hyviä teemakoulutuksia. Suosittelemme lämpimästi ko. koulutuksia niille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan valmentajina.

Tutki monipuolista koulutustarjontaa

Liikunnan aluejärjestöt

Suomen Ringettevalmentajat ry

Suomen Valmentajat ry

Olympiakomitea.fi/seuratoiminta

Valmentaa kuin nainen

Tapahtumat 2018-2019:

- Urheilijasta valmentajaksi koulutus16.11.2018 - 16.6.2019 (URVA)
- Huippunaisvalmentajien tapaaminen 17.-18.5.2019 Varalan Urheiluopistolla

Valmentaa kuin nainen -hankkeessa on mukana ringeten lisäksi yksitoista muuta palloilulajia: VAU, amerikkalainen jalkapallo, jalkapallo, käsipallo, pesäpallo, salibandy, jääkiekko, koripallo, lentopallo, rugby ja ultimate.

Hankkeen tavoitteena on lisätä naisvalmentajien määrää sekä tukea valmentamista. Toimenpiteinä ovat koulutukset, mentorointi sekä tapaamiset ja verkostoituminen.

Entisten ja nykyisten pelaajien saaminen mukaan valmennustehtäviin lisää lajin parissa toimivien valmentajien kokonaismäärää. Pelaajille peliuran aikana kertynyttä lajiosaamista kannattaa hyödyntää myös valmentamisessa.

Valmentaa kuin nainen -hanke sai vuonna 2016 opetus- ja kulttuuriministerin Sanni Grahn-Laasosen jakaman Liikunnan tasa-arvo Piikkarit -palkinnon. Palkinto oli suuruudeltaan 7000€. Tyttöjen ja naisten liikunnan ja urheilun edistäminen on ollut aina liiton yksi tärkeimmistä arvoista. Palkinto on osoitus tekemästämme työstä tasa-arvon edistämiseksi.

Hanke käynnistyi vuonna 2014, kun Suomi sai järjestettäväkseen IWG:n kansainvälisen naisten liikuntaa edistävän maailmankonferenssin. Silloin Suomen Ringetteliitossa ja Suomen Valmentajissa heräsi kiinnostus edistää omalta osaltaan naisten liikunnan tasa-arvoa Suomessa. Koska Suomessa etenkin palloilulajeissa, naisten huippujoukkueissa on vain harvoja naisvalmentajia ja koska palloilulajien lopettaneet naispelaajat jäävät pois lajin toiminnasta oman urheilu-uransa jälkeen, päätettiin tarttua tämän asian kehittämiseen.

Lisätietoja valmennuskoulutuksista:

Valmennus- ja koulutuspäällikkö Matti Virtanen, matti.virtanen"at"skrl.fi, 040 740 5750