Valmentajakoulutus ringetessä

Suomessa siirryttiin vuonna 1994 nykyiseen viisiportaiseen valmentaja- ja ohjaajakoulutusjärjestelmään, joka perustuu yleiseurooppalaiseen vertailujärjestelmään. Suomalainen valmentaja- ja ohjaajakoulutus jakautuu tällä hetkellä lajiliittojohtoiseen (tasot 1, 2 ja 3), ammatilliseen (taso 4) ja korkeakoulussa tapahtuvaan koulutukseen (taso 5). Myös ringetessä noudatetaan tätä järjestelmää.

Ringeten valmentajakoulutuksen kuvaus

Koulutusten sisältö noudattelee taas vahvasti Ringettepelaajan polkua , Tutustu!

I - tason valmentajakoulutus

I-tason valmentajakoulutuksen tavoite on lasten ja nuorten valmentajien osaamisen lisääminen. I-tason suoritettuaan valmentaja hallitsee ja osaa opettaa ringeten perusasiat ja -tekniikat. Hän hallitsee yksittäisen harjoituskokonaisuuden sekä n. 4 viikon harjoittelujakson suunnittelun, toteutuksen ja seurannan. Koulutuksessa käsitellään yksittäisen harjoituksen sekä harjoitusjakson arkipäivän ongelmia.

Valmentajakoulutukseen kuuluu kolme lähijaksoa ja ne sisältävät yhteensä 40 tuntia lähiopetusta sekä 40 tuntia itseopiskelua.

Syksyn 2020 koulutuksen ilmoittautuminen on käynnissä. Lue lisää!

II - tason valmentajakoulutus

Ringeten II - tason valmentajakoulutus järjestetään joka vuosi pääsääntöisesti Kisakallion Urheiluopistolla.

II - tason valmentajakoulutus on tarkoitettu valmentajille, joilla on I - taso suoritettuna ja muutaman vuoden kokemus käytännön valmennuksesta. Aikuisille, aktiiviuransa jo päättäneille tai oman pelaamisen ohessa valmentaville ringeten pelaajille, joilla ei ole I-tason koulutusta suoritettuna, II tason valmentajakoulutus voidaan suorittaa myös ns. Pelaajasta Valmentajaksi koulutuksena.

Koulutus antaa valmiuksia toimia vanhempien ikäluokkien valmentajana (C-N). Koulutuksessa käsitellään yhden kokonaisen kauden suunnittelua ja läpivientiä.

III - tason valmentajakoulutus

Kolmostason valmentajakoulutus järjestetään n. neljän vuoden välein, riippuen kysynnästä ja tarpeesta.

Koulutus on tarkoitettu ringeten naisten SM – Sarjan, Ykkössarjan sekä B-nuorten SM sarjan valmentajille, joilla on vähintään II-tason valmentajakoulutus tai vastaava suoritettuna sekä käytännön kokemusta erilaisista valmennustehtävistä ringetessä.

2020-2021 koulutuksen ilmoittautuminen on nyt käynnissä.

Koulutustarjontaa on paljon tarjolla eri tahojen järjestäminä ja verkossa.

Tervetuloa ohjaajaksi - verkkokoulutus on Olympiakomitean tekemä koulutus, joka on tarkoitettu aloitteleville ohjaajille tai seurojen valmentajakerhojen koulutuskäyttöön uusien ohjaajien perehdyttämiseksi tehtävään.  Verkkokoulutus kestää 35 min ja sitä voi katsoa pienissä paloissa.  Koulutus sisältää seuraavat osiot: Perustietoa ohjauksesta, Ohjaamisen suunnittelu, Ohjaaminen, Oma kehittyminen sekä Tukimateriaalia ohjaajalle. Koulutus on maksuton.

Tästä koulutukseen!

Urheilijasta valmentajaksi (URVA) -koulutus on Suomen Valmentajat ry:n koulutus, joka on syntynyt tarpeeseen auttaa uransa lopettaneita urheilijoita kouluttautumaan valmentajiksi. Mikäli olet urheillut lajisi kansallisella tai jopa kansainvälisellä tasolla ja olet kiinnostunut toimimaan urasi jälkeen valmennuksen parissa, sopii URVA-koulutus juuri sinulle.

Lue lisää Suomen Valmentajien sivuilta.

Lasten Ringettevalmentajakoulutus on tarkoitettu G-F junioreiden valmentajille perustietojen ja -taitojen oppimiseen. Koulutuksessa aiheina ovat mm. jääharjoittelun osalta ringeten tekniikat, ryhmän ohjaaminen, harjoituskerran suunnittelu ja pelaajan kohtaaminen. Koulutuksen pilotti järjestettiin kaudella 2018-2019. Seuraava koulutus järjestetään kaudella 2020-2021. Ilmoittautuminen käynnistyy elokuussa.

Ringeten teemakoulutuksia järjestetään tilauksesta seurojen tarpeeseen räätälöitynä. Koulutukset ovat kestoltaan yhden illan tai päivän koulutuksia. Käytännönläheisiä koulutuksia on laidasta laitaan: aloitteleville valmentajille, täydennyskoulutusta I-tason jo suorittaneille tai vaikka täsmäkoulutusta maalivahtivalmennukseen. Esimerkkejä koulutuksista ovat Ringettekoulun ohjaajakoulutus, Mailatekniikkailta, Luisteluilta, Taktiikkailta, Oheisharjoitteluilta tai Maalivahti-ilta. Ota yhteyttä, niin suunnitellaan teidän seuralle sopiva kokonaisuus.

Liikunnan aluejärjestöt, Suomen Ringettevalmentajat ry ja Suomen Valmentajat ry sekä monet muut tahot järjestävät myös valmentajakoulutusta ja seminaareja. Näissä, pureudutaan monipuolisesti yleisvalmennuksen moniin päivän polttaviin aiheisiin kuten fyysinen harjoittelu, taitoharjoittelu, oppiminen, urheiluvammat, ravinto, jne. jotka ovat hyvän urheiluvalmennuksen peruskiviä. Tarjolla on myös täydennyskoulutusta ja hyviä teemakoulutuksia. Suosittelemme lämpimästi ko. koulutuksia niille, jotka haluavat laajentaa osaamistaan valmentajina.

Tutki monipuolista koulutustarjontaa

Liikunnan aluejärjestöt

Suomen Ringettevalmentajat ry

Suomen Valmentajat ry

Olympiakomitea.fi/seuratoiminta

 

Lisätietoja valmennuskoulutuksista:

Valmennus- ja koulutuspäällikkö Matti Virtanen, matti.virtanen"at"skrl.fi, 040 740 5750